Ajax-loader

Ilma Rakusa könyvei a rukkolán


Ilma Rakusa - Love ​after love
"a ​mi zűrös viszonyunkban / már csak két dolog van: a hó és / a te távozásod" "Wir. Mü. Nous. We. [Ilma Rakusa] írói, kritikusi és műfordítói munkásságának kulcsszava. Mi, az emberek, mi, akik hasonlóképpen gondolkodunk, mi, a szerelmesek. Love after love című nagy költeménye, e nyolc búcsúdalban előadott monstruózus panasz és párbeszéd, amely minden bizonnyal élete főművének tekinthető, szintén a kulcsszó jegyében áll. A találkozás örömének és az elválás fájdalmának egyszerre angol és német nyelvű éneke. Lélek és test. Szitok és fohász. Gyengédség és brutalitás. Mintha az emberszerelem nyelve hasítana a két nyelv és a két nem közé." Nádas Péter

Ilma Rakusa - Rengeteg ​tenger
Mészöly ​Miklós ismerte, és ismeri Ilma Rakusa is. A Rengeteg tenger szerzője a lassúság és a szomorúság selymébe vonja életútját Rimaszombattól Zürichig. Nem egyszerűen gyermekkorról, ifjúságról mesél, hanem láthatóvá, ízlelhetővé, hallhatóvá teszi az időt. Ebben a közép-európai térben a politikum alig látszik: a prágai tavasz vagy a diáklázadások idején hősünk könyvtárban ül, nagy oroszokat olvas, vagy éppen zongorázik. Ilma Rakusa otthon van Közép-Európában, következésképp nincs otthon Szlovákiában, Magyarországon, Horvátországban vagy Szerbiában. Svájcban sincs, hiányzik neki a tenger. Az is igaz, hogy számára nincsenek határok, ahogy legtöbbünk számára csak azok léteznek.

Ilma Rakusa - Lassabban!
Rakusa ​esszékötete olyan írásokat tartalmaz, melyeket olvasva megállhatunk és elgondolkozhatunk egy percre. A rohanás, a sietség, a gyors és mértéktelen fogyasztás korában még inkább szükségünk van arra, hogy lelassuljunk, megpihenjünk kissé, hogy nyugodtan, minden sürgető kötelezettségünket feledve felfedezzük magunknak a világot. Ilma Rakusa esszéi irodalmi példák segítségével arra is emlékeztetik az olvasót, hogy a lassabb tempó, a világ kontemplatív szemlélete, a tevékeny tétlenség, az alvás és az álom legalább annyira kultúránk része, mint a haladás, a technikai fejlődés, az információ hajszolása, a globalizáció és a fogyasztás. „Ilma Rakusa munkáinak ereje a modusban válik megfoghatóvá. Ahogy és amint az adottságait és a választásait egyetlen szövedékbe fonja. Alig valakit ismerek, aki nála világosabban látná át az egymás mellett élő és gyakran egymásra süket európai irodalmakat, polivalenciájukban látja és láttatja őket. Megfigyelőkészségét a kíváncsiság és a részvét egyenlő arányával lehetne legjobban jellemezni. Se ide, se oda nem hajlik el. Valószínűleg azért nem, mert analitikus képességei adják a mértéket és a ritmust. Elfogulatlan maradjon és tartózkodjon minden olyasmitől, ami önkényessé tehetné. Olykor mintha attól a tudástól is tartana, amivel ő maga rendelkezik. A minőség és a függetlenség robotosa. Egyszóval mindenképpen robosztus lélek. Miként lassúságot és lassúdást ajánló és követelő nagyszerű esszéjében, amely akár egy egész elszabadult korszakkal szembemegy.” (Nádas Péter)

Kollekciók