Ajax-loader

További értékelések

Az alábbi értékelések a Moly.hu-ról származnak. A Rukkola értékelésekhez kattints ide.


Ibanez
4.5/5

A ​kötet kedvence az első két történet lett, főleg az első, az nagyon “gárdonyis”. Főként vidéken játszódó, hangulatos történetek, nagy csattanók nélkül is érdekesek, tűzrőlpattant menyecskékkel, halovány úrinéppel és dörgő hangú legényekkel. :-D A fél csillag levonást a két, bele nem illő novella miatt kapja, én sem értem, miért ebbe a kötetbe kerültek be (gondolom, valahová be akarták már tenni) :-D

Zivatar pékéknél
Izgalmas kis történet az egymásra megszólalásig hasonlító pékleányokról és a bonyodalomról, amit ez okoz. Hiszen az egyik lánynak, Olgának, udvarlója akad, aki persze néha összekeveri a testvérével, Olga pedig féltékeny lesz. S ott a puska, amit az édesapa Sárira bízott… ha nem tudnám, hogy Gárdonyit olvasok, féltem volna a befejezéstől… :-D

Örvényben
Szomorú kis történet. A lelkileg és testileg is sérült grófkisasszony az utolsó pillanatban okos tettre szánja magát. A kondásfiú úrrá változik, egy nap helyett hosszú távra is. A régi szerelem azonban nem felejtődik.

Nem közölhetők
A kötetbe – szerintem – nem igazán illő eszmefuttatás az írói tehetségről és képességekről, egyébként okos, igaz gondolatokkal.

A bicikli
Festőművész biciklit vásárol s ilyen-olyan balesetek árán, de megtanul biciklizni… no meg költekezni a bicikli érdekében… s a végén:
“- Barátom, – szólott egy éjjel megérkezve, – Mariska igent mondott.
- Micsoda? Csak nem veszed tán el?
- Miért ne?
- Nem tud biciklizni.
Pista vállat vont és boldogan mosolyogva felelte:
- Megtanitom!"

Gyalogút a másvilágra
Olyan rövid, hogy épphogy belekezd az ember, már vége is van. Egy baráti jótanács és a földbirtok hatása…

Az ismeretlen erő
Ismét egy komolyabb hangvételű írás az emberi lélek létezéséről.


mokus33
5.0/5

Rövid ​kötet, kevés novellával, mégis mindenféle hangulatú mű helyet kapott benne. A címadó történet volt a leghosszabb, ezért a leginkább kidolgozottabb, megtudhattuk belőle, hogy még a legösszetartóbb emberi kapcsolatot is ki tudja kezdeni egy másik érzés: a féltékenység és a bizalmatlanság.
Mégis talán a leginkább a Bicikli című novella tetszett, nagyon rövid, de annyira sziporkázó humorú, hogy hangosan nevettem olvasás közben.
A Nem közölhetők című írás száraz volt, viszont értékes gondolatokat tartalmazott, és sajnos máig időszerűek az iskolai oktatásról szóló mondatok.
Az Örvényben egy falusi életképet láthatunk, persze nem egyszerű szituációban. Ez a történet az élet értelmére világít rá, arra, hogy a pénz nem mindig boldogít, a szerelem, a szeretet sokkal, de sokkal fontosabb.


meseanyu
4.0/5

A ​címadó novella nagyon bájos, igazi békebeli történet. A második már tragikusabb, társadalomkritikusabb, de az is jól csúszott. A maradék három viszont nem illet a sorba, nem is novellák voltak, és számomra elég érdektelenek, unalmasak, nem nagyon értettem a szerkesztési elvet.


bogcica
4.0/5

Összességében ​nem voltak rosszak az elbeszélések, bár nekem nem adott sok pluszt, ezért a négy csillag. Volt, amit nem is igazán értettem, hogy került bele, a többi közé. Amúgy az egyértelműen lejött, miken is gondolkodott az író. Nekem a Zivatar pékéknél., az Örvényben., és A bicikli. tetszettek. Néha Örkényes beütést érezni #vagy nyilván Örkény volt Gárdonyis néha#. És milyen meglepő a bajuszviselet, amit leír! :D A szava járása egyébként tetszik. :)


← Vissza a könyv adatlapjára


Értékelések

Rukkola értékelés
-/5

Statisztika

-
átlagos pontszám
0
aktív példány
0 példány értesítés alatt
0 prerukkolt példány
0 elérhető példány
0 eladó példány
0
stoppolás
0
kívánságlistán
0
folyamatban lévő rukk / happ
0
lezárult rukk / happ

Címkék

Kollekciók