Ajax-loader

Általános felhasználási feltételek

A jelen Általános Felhasználási Feltételek (ÁFF) tartalmazza a rukkola.ro domainen elérhető online könyvcseréléssel foglalkozó weboldal (www.rukkola.ro) használatára vonatkozó feltételeket.

Működési elv

A rukkola.ro egy könyvcserélés céljából létrehozott közösségi oldal. A felhasználók ingyenesen cserélik egymás között a használt vagy új könyveiket a rukkola.ro online felületén keresztül. A továbbított („rukkolt”) könyvért a felhasználó pontokat kap, majd a pontok segítségével választhat („happolthat”) magának a többi felhasználó által feltöltött könyvekből.

A könyv átvétele/átadása a felhasználók között személyes átvétellel, postai úton vagy ún. happonton keresztül történik, a felhasználók közötti megegyezésnek megfelelően. A felhasználók hozzájárulnak ahhoz, hogy a rukkola.ro a könyvcserélésben részt vevő felek adatait (pl. e-mailcímét és a telefonszámát) a könyvek átvétele/átadása érdekében a feleknek kiadja.

A postai úton történő átadás esetén minden esetben a feladó állja a költségeket. A rukkola.ro az átadás/átvétel folyamatában részt vesz azzal, hogy ellenőrzi a folyamatot, hogy az átadás a megbeszéltek szerint történt-e meg és a happoló kézhez kapta-e a könyvet. A rukkola.ro gyanús esetben kivizsgálja az ügyet és megteszi a szükséges intézkedéseket (ideértve, de nem kizárólag a felhasználó fiókjának korlátozását vagy törlését), ha úgy ítéli meg, hogy visszaélés történt.

Happontok

Az ún. happontok önkéntes alapon csatlakozó helyek (pl. kávézók, üzletek, múzeumok, könyvtárak, rendelők), amelyek a könyvcserélés lebonyolítása végett leadó- és felvevőhelyként működnek. A könyveket legalább 10 (tíz) napra – vagy szükség esetén a rukkola.ro döntése szerinti rövidebb távra – vagy ezen túl az általuk meghatározott időre, megőrzésre átveszik a rukkolótól, és átadják a megadott időintervallumon belül érte érkező happolónak. Az időkorlát átlépése után, ha a happoló nem jelentkezik a könyvért, egyéni megegyezés szerint a könyvet átadják a rukkola.ro egy képviselőjének vagy megtartják, re-rukkolják. A happontok a www.rukkola.ro honlapról letölthető rövid szerződés aláírásával jelentkezhetnek happontnak. A happontok saját belátásuk szerint dönthetnek arról, hogy happontként történő működésüket folytatják vagy megszüntetik, amiről értesítik a rukkola.ro üzemeltetőit. A happontok opcionálisan jelölhetik hivatalos rukkola.ro matricával a funkciójukat. A rukkola.ro vállalja, hogy a happontokat a rukkola.ro aloldalán (http://rukkola.ro/happontok) elhelyezi a happont térképen és facebook rajongói oldalán promotálja azokat.

Regisztráció

A rukkola.ro szolgáltatását csak természetes személyek vehetik igénybe, a nem természetes személyek megjelenítésére létrehozott adatlapokat a rukkola.ro külön értesítés nélkül törölheti a rendszerből. A rukkola.ro ugyanígy járhat el természetes magánszemély többszörös regisztrációja esetén is.

A rukkola.ro által üzemeltetett rendszer használata facebookos bejelentkezéssel és közvetlen regisztrációval is lehetséges.
A felhasználó a regisztrációjával beleegyezik abba, hogy a megadott email címére a rukkola.ro a weboldal használatával összefüggő értesítéseket (happolási igények, átadás/átvétel, változások, stb.), továbbá rendszeres időközönként az újdonságokról, frissen elérhető könyvekről hírlevél formájában tájékoztató e-maileket küld. A Rukkola.ro több típusú hírlevelet küld. Ezekről a Beállítások menüpontban külön-külön bármikor leiratkozhat. A Rukkola.ro fenntartja a jogot előzetes értesítés nélkül minden regisztrált tagnak, hogy új típusú hírlevelet küldjön.

A felhasználó a regisztrációja után a rukkola.ro ingyenes, korlátozott funkciókkal rendelkező változatához kap hozzáférést (továbbiakban: Ingyenes szolgáltatás).

Előfizetéses szolgáltatás

Az Ingyenes szolgáltatáson felül fix havi előfizetői díj ellenében a rukkola.ro korlátlan, minden funkcionalitást magába foglaló szolgáltatást biztosít az azt igénylő felhasználóknak (továbbiakban: Előfizetéses szolgáltatás).

Az Előfizetéses szolgáltatás esetén minden előfizetés véglegesen történik. Az előfizetést követően a rukkola.ro nem téríti vissza semmilyen formában az előfizetési díj egészét vagy részét.
Az Előfizetéses szolgáltatást az előfizetést követően az előfizetési díj beérkezését követően 24 (huszonnégy) órán belül aktiválja a rukkola.ro és erről e-mailben értesítési a felhasználót. Bankkártyás fizetés esetén a sikeres fizetést követően a rukkola.ro azonnal aktiválja az Előfizetéses szolgáltatást.
Az Előfizetéses szolgáltatás bármikor meghosszabbítható vagy reaktiválható. Hosszabbítás esetén automatikusan a meglévő előfizetés lejárati dátumától számítja a rukkola.ro a megvásárolt újabb érvényességi időszakot.
Az Előfizetéses szolgáltatás érvényességének lejártakor a felhasználó ismét az Ingyenes szolgáltatást veheti igénybe.

A Happitányi szolgáltatás feltételeit a rukkola.ro 30 napos előzetes bejelentéssel megváltoztathatja. Az ezzel kapcsolatos bejelentést az alábbi oldalon tesszük közzé: http://www.rukkola.ro/dokumentumok/valtozaskovetes
A változás miatti esetleges szerződés elállást a közzétételtől számított 40 napig lehet jelezni a helpdesk@rukkola.ro címen. Ilyen esetben az arányos előfizetési díjat a felhasználó részére a rukkola.ro visszatéríti.

Azonnali Happolás

Az Azonnali Happolás (továbbiakban AH) csak a prerukkolt könyveknél érhető el, alapból Happnagyoknak és Happitányoknak. Az AH gombon a prerukkolási időszak utolsó óráját leszámítva a prerukk teljes időtartama alatt látható az, hogy az AH szolgáltatás mennyiért érvényesíthető. Az ár könyvenként és felhasználónként eltérő lehet.
Rukkolásnál az elvárt pontszám mező megadása kötelező.
Fontos, hogy a happoló nem a könyvért fizet, hanem az elsőbbségi szolgáltatásért. Ezután a happolás a megszokott módon zajlik. Amennyiben a happolás nem jön létre, a befizetett összeget a rukkola.ro visszatéríti a felhasználónak.
Azonnali Happoláskor a rukkoló megkapja az elvárt pontszám 110%-át.

Néhány kiegészítő szabály és jótanács:

 • Az ár kalkulációjakor figyelembe vesszük a stoppoláskor lekötött pontszámot is.
 • Az ár percről-percre is változhat.
 • Az azonnali happolás beleszámít az egyidejű happolás korlátba.
 • Mivel az AH egy időben gyorsan lejátszódó akció, ezért minden ár csak 3 percig érvényes (utána újrakalkuláljuk) és a hiányzó pontoknak megfelelő összeget csak bankkártyával tudjátok kifizetni.

Felhasználói magatartás

A felhasználó a regisztrációjával beleegyezik abba, hogy felelősségteljes magatartást tanúsít, és más felhasználókkal és tagokkal szemben tiszteletteljesen viselkedik. Továbbá a szolgáltatást nem használja más felhasználók zaklatására, rágalmazásra, becsületsértésre, az emberi méltóság megsértésére vagy más módon más felhasználók személyiségi és egyéb jogainak megsértésére.

A felhasználó vállalja, hogy rukkolóként állja a postaköltséget és nem diszkriminálja sem a külföldi, sem a vidéki happolókat, sem más felhasználókat (pl. a felhasználó nem írhatja ki a neve mellé, hogy “csak személyes átadással Budapesten”). Ha a felhasználó postázási lehetőségei korlátozottak, a rukkolt könyveit el kell távolítania a rukkola.ro által üzemeltetett rendszerből. A rukkola.ro fenntartja a jogot, hogy ha diszkriminatív viselkedéssel találkozik, az adott felhasználó tevékenységét korlátozza vagy törli a rendszerből.

A rukkola.ro fenntartja magának a jogot, hogy minden további értesítés nélkül törölje a szolgáltatás azon felhasználóit, akik

 1. bármely más személy nevével, képmásával, e-mail címével vagy más személyes adatával visszaélnek a rendszer használata során (különösen, ha a felhasználó által megadott név védjegyet sért; mai vagy történelmi – magyar vagy külföldi – közszereplő, közismert ember neve, kivéve, ha ez a felhasználó anyakönyvezett neve; más személy jogos és méltányolható érdekeit sértő név);
 2. obszcén vagy trágár kifejezéseket használnak,
 3. rasszista, mások vallását, nemzeti, nemzetiségi, szexuális vagy politikai és világnézeti hovatartozását gyalázó, sértő kifejezés tesznek és magatartás tanúsítanak;
 4. burkolt vagy nyílt reklámhordozónak tekinthető tartalmat hoznak létre;
 5. megnyilvánulásaikkal azt a látszatot keltik, hogy az rukkola.ro-t képviselik;
 6. vétenek a jelen dokumentumban lefektetett szabályok ellen;
 7. más egyéneket zaklatnak akár hozzászólásokban vagy magánüzenetek formájában;
 8. happoló robotok használatával gyűjtik a könyveket;
 9. összejátszás és célzott rukkolás;
 10. vagy bármely egyéb módon sértik a rukkola.ro érdekeit.

A rukkola.ro fenntartja magának a jogot, hogy a szolgáltatásból törölt személyek felé a további szolgáltatást megtagadja.

Tartalom

A regisztrált felhasználó teljes mértékben felelős azért a tartalomért, amelyet a rukkola.ro rendszerén belül elhelyez vagy a rukkola.ro felületén megjelenít.

A felhasználó a regisztráció során megértette és hozzájárul ahhoz, hogy a rukkola.ro minden értesítés nélkül eltávolítsa az olyan anyagokat vagy anyagokra történő hivatkozást (linket), amelyek jogellenesnek, más személyiségi jogába ütközőnek, tisztességtelennek, fenyegetőnek, becsületsértőnek, rágalmazónak, obszcénnek vagy egyéb módon kifogásolhatónak talál. A jogellenes vagy jogosulatlan tevékenységek magukba foglalják különösen, de de nem kizárólag az alábbiakat: a) nemkívánatos elektronikus kommunikáció létesítése vagy továbbítása (spam); b) a többi tagnak a szolgáltatás használata során bármely egyéb módon történő zavarása, ideértve az oda nem illő, zavaró, agresszív vagy témán kívüli hozzászólásokat; c) olyan anyagok publikálása, amelyek félrevezető módon azt a látszatot keltik, hogy azokat a rukkola.ro hivatalosan támogatja vagy hagyta jóvá; d) vírusok, férgek, hibák, trójai falovak vagy bármely más destruktív elemek közzététele vagy továbbítása; e) olyan anyagok közzététele, amelyek jogellenesek vagy jogellenes tevékenységre buzdítanak, esetleg azt hirdetik; f) hamis vagy félrevezető információ publikálása; g) politikai vagy vallási tartalmú agitáló, uszító tartalmak publikálása, beleértve a hivatkozásokat is.

Jelen ÁFF elfogadásával a felhasználó tudomásul veszi, hogy bármilyen jellegű sorsolást, nyereményjátékot vagy csak a rukkola.ro előzetes hozzájárulásával indíthat, ellenkező esetben a rukkola.ro azt fizetett hirdetés megrendeléseként értelmezi, és kiszámlázhatja.

Felhasználói fiók felfüggesztése (hibernálása) és törlése

A felhasználó elfogadja, hogy a kérésére történő törlést a rukkola.ro az alábbiak szerint teljesíti: a) a törlés csak akkor lehetséges, ha a magát töröltetni kívánó felhasználónak nincs olyan happolt példánya, ami éppen úton van hozzá (átvételre vár), vagy az ő példányát happolta valamely más felhasználó, b) törléskor a felhasználói fiók törölt státuszba kerül, de a fontos azonosító adatokat (pl.: facebook azonosító, email cím) még két hétig tárolja a rukkola.ro, c) ezeket az azonosítókat akkor törli a rukkola.ro véglegesen, ha nem érkezik panasz az adott felhasználóval kapcsolatban,. d) ha panasz érkezik, akkor azt a rukkola.ro kivizsgálja és ha a panasz megalapozottnak bizonyul, akkor az adott azonosítókkal többet nem lehet regisztrálni.

Szavatosság kizárása

A rukkola.ro kizár minden felelősséget a rukkola.ro-n elhelyezett információk vagy anyagok hitelességéért, tartalmáért, teljességéért, jogszerűségéért, megbízhatóságáért, a rendszer működőképességéért vagy rendelkezésre állásáért. A felek a jelen ÁFF-fel kapcsolatosan felmerülő vitájukat elsősorban békés úton, tárgyalásokkal kívánják egymással rendezni. Ha a tárgyalások kezdetét követő 30 napon belül a felek nem jutnak megegyezésre, úgy a jogvitára kikötik a Budai Központi Kerületi Bíróság illetékességét.

Kártalanítás, kártérítés

A felhasználó köteles minden tőle elvárhatót megtenni személyes adatainak, különösen a rukkola.ro által nyújtott szolgáltatások igénybevételéhez szükséges bejelentkezési adatok védelmének az érdekében. A felhasználó felelősséggel tartozik minden olyan eseményért, tevékenységért, mely bejelentkezési azonosítójának, illetve jelszavának felhasználásával valósult meg. A felhasználó beleegyezik abba, hogy a rukkola.ro-t kártalanítsa minden harmadik személy részéről felmerülő igénnyel szemben, amely az a szolgáltatás használatával függ össze vagy abból ered, ideértve bármely természetű vagy fajtájú követelést, költséget, amely bármely igényből, hiányból, kárból, perből, ítéletből, peres eljárás költségéből és ügyvédi költségből ered.

Jutalompontok

A rukkola.ro oldal üzemeltetői a felhasználók részére jutalompontot adhatnak az alábbi felhasználókkal kapcsolatos feladatok elvégzéséért:
- felhasználói hibák kezelése
- könyvcsere segítése akár személyes kapcsolattartással is
- szerzői interjúk készítése

A módosítás lehetősége

A rukkola.ro fenntartja a jogot, hogy jelen ÁFF-t a felhasználóknak a rendszeren keresztül történő előzetes értesítése mellett egyoldalúan módosítsa. A felhasználó a szolgáltatásnak a módosítás hatályba lépését követő használatával – azaz a rukkola.ro-ra történő belépéssel – elfogadja a módosított felhasználási feltételeket.