Ajax-loader

Saláta / #22

Könyvajánló: Kelly Oram - Cinder és Ella

Cinderandellacoverreveal

Könyvmoly lévén a fél életemet olvasással töltöm. Ebből kifolyólag rengetegszer rengeteg zseniális könyvet olvastam már, viszont egy könyvről sem tudom elmondani, hogy ekkora pozitív csalódást okozott volna.

Mire számítottam:
- sajnos, a Lol könyvekkel nem igazán sok a jó tapasztalatom. Úgy értem jók voltak, de olyan ,,jó lesz ez is, ha nincs más” kategóriába tartoztak. Ezért egy egyszerű délutáni kis lazításnak szántam.
- már megtanultam, hogy ne dőljek be a molyon fel hype-olt könyveknek, ezért felkészültem, egy olyan típusú csalódásra, mint a Legendánál.
- a borító is megtévesztett: egy egyszerű sablonos Hamupipőke feldolgozásra számítottam, ami csöpög a nyáltól és a klisétől. Viszont köze nincs Hamupipőkéhez, maximum a gonosz a mostohatestvérek egyeznek.

Mit kaptam:
- egyáltalán nem lazítottam közben, minden egyes oldalt végigizgultam, és már az első fejezettől kezdve időszakos sírógörcsök törtek rám. Na jó, lehet kicsit túloztam, de a mikor nem könnyeztem, a gombóc ott volt a torkomban. Majd kifejtem, hogy miért.
- már az elején éreztem, hogy nem hiába népszerű könyv.
- egy meglepően mélyenszántó, komoly problémákkal foglalkozó könyv.
- végre valahára nem az romantikus eszmék világában szárnyaló balgatag népséget kaptam, hanem reális és hihető karaktereket, hihető reakciókkal és hihető problémákkal, még ha egy kicsit szélsőséges is.

A történet szerint van nekünk egy Ellánk, aki a világ legnagyobb fantasy rajongója, azon belül is a Cinder krónikák a kedvence. Nem olyan suli királynő fajta, de népszerű, boldog élete van. Adott még egy egyedülálló anya, egy internetes barát, Cinder, akivel ugyan még nem találkozott, mégis az egyik legközelebbi személy Ella életében. Viszont, ,,a tündérmesékkel az a gond, hogy rendszerint valamilyen rettenetes nagy bajjal kezdődnek”.
Ennek a tragédiának a következtében Ella elveszíti a legfontosabb dolgokat az életében, belekényszerül egy olyan helyzetbe, ami mindenkinek kellemetlen: a rég nem látott apja tökéletes családjába. Most ugye naivan azt hiszed, hogy tudod, mit veszített el? Ez viszont csak egy része az egésznek. Minden szempontból új életet kezd.

Oké, mindenki fellélegezhet, elértünk Cinderhez. Az egyik elgondolkodtató kérdés, ami a könyv alapján fogalmazódott meg bennem, hogy: ismerhetsz-e úgy valakit, de úgy igazán, mint a rossz pénzt, mint a tenyeredet, mint senki mást, ha közben azt se tudod ki ő? Lehetsz-e szerelmes a lényébe, abba, aki ő, anélkül, hogy tudnád ki is ő? Én meg súgom nektek azt, amit Ella nagyon sokáig nem tudott. Azt, hogy ki az ő szívének a hercege, az ő Cindere: Brian Oliver, a híres filmsztár, aki nem mellesleg A Cinder-krónikák film változatának Cinder hercege. Ella új életében van még hely Cindernek? Persze, hogy van, mi másról szólna a könyv? Szerelmük lassan bontakozik ki, nyugisan indul, viszont annál erőteljesebb lesz. Róluk viszont most ennyit, sokkal kellemesebb lesz az élmény, ha majd olvasod. 

Ha egy amerikai gimiben játszódó filmet nézünk, mindig irigyek vagyunk arra, hogy ott milyen szuper a diákok élete, milyen menő, ,,hülye amcsik, nekik miért ilyen könnyű minden”. Én legalábbis így voltam. Viszont ezután a könyv után hálát adtam, hogy nem ott jártam gimibe. Igen talán szuper az amerikai gimnáziumi élet, ha a menők közé tartozol, viszont ha te vagy a számkivetett…
Az a számkivetettség, ami ott van, az a piszkálódás, ami ott van, közel sem hasonlítható ahhoz, ami itt nálunk van. Ott tényleg az a hierarchikus rendszer mindennek a mozgatórugója, ami sajnos a világban is megfigyelhető. De eltértünk a témától. Tulajdonképpen ezek voltak azok a részek, ahol a szinte mindig könnyeztem. Belegondolni is rossz, hogy a sulis piszkálódások ennyire meg tudják keseríteni egy fiatal életét. És az, ami Ella ment át… készüljetek fel!

Nyugodtan nevezzetek anti-love személyiségnek, de számomra ismét nem a szerelem volt az elsődleges dolog a könyvben. Hogy élj boldogon úgy, ahogy Ella, ha családod is inkább probléma, mint támasz; ha nincs egy barátod se; ha a suliban minden egyes nap el kell viseld azt a rengeteg megaláztatást; ha mindenki lemondott rólad; ha az egyetlen embert, akit szeretsz, még csak nem is láttad; és még sorolhatnám a sok ha-t, amivel Ella meg kellett küzdjön. Nézd meg az életed, és légy hálás azért, amid van, mert bármikor a fejetetejére fordulhat minden. Talán könnyebb lenne mindenkinek ilyenkor, ha lenne egy saját Cindere…:D
Kérlek, könyörögve kérlek téged, aki ezután olvasod majd a könyvet: ne olvasd el előre a végét, az utolsó oldalt, az utolsó mondatot, hadd legyen az számodra is egy tündérmese méltó vége.

Kelly Oram könyvei a Rukkolán: