Ajax-loader

Saláta / #21

Egy nő aki végigolvasta a világot

Ann

Ann Morgan nevével már találkozhattatok tavaly, amikor befejeződött nagy olvasós projektje, amiben a világ minden országából elolvasott egy könyvet. Azért találta ezt ki, mert rájött, hogy bár sokat olvas, de kevés olyan könyve van, ami túlmutat az angol irodalomon. A kezdeményezés már önmagában is épp eléggé fantasztikus, hiszen mi lehetne ennél szebb cél, mint megismerni a világot a könyveken keresztül. Azonban ez a projekt másfajta felismerést is hozott Ann életébe.

Ahogy a TED videóban elmeséli, sosem hitte volna, hogy ennyire segítőkészek lesznek vele vadidegen emberek csak azért, hogy el tudja olvasni minden ország egy-egy könyvét. Amikor belevágott, hamar ráébredt, hogy a kis országok könyveihez nem is lesz olyan könnyű angolul hozzájutni, mert sok olyan ország van, ahol nem működik nagy kiadói gépezet, ami üzletelne az angol nyelvterületekkel. Ezért tett közzé egy felhívást a blogján, ami aztán a közösségi média segítségével eljutott olyan emberekhez, akik több tízezer kilométernyi távolságból is szívesen küldték a könyveket, sőt még fordításban is segítettek neki.

Ilyen nagy lehet a közösség ereje, amikor olyan célt talál, amiért megéri tenni. Úgy tűnik, hogy a könyvek és az olvasás megmozgatja még mindig az emberek többségét. A könyvek iránti rajongás pedig összeköti őket, mindegy milyen távolságra vannak egymástól.

A videón magyar felirattal megnézhetitek Ann Morgan részletes élménybeszámolóját a világkörüli olvasásról: