Ajax-loader

Saláta / #19

Egy könyvtári könyv 49 éven át tartó kalandos útja

Libraryjames

Annyira szívet melengető történet, hogy muszáj megosztanunk veletek. James Phillips 1967-ben kölcsönözte ki a Dayton Egyetem könyvtárából azt a könyvet, amit most egy bocsánatkérő levélkét mellékelve visszajuttatott a könyvtárhoz.

Azért nagy dolog ez, mert jellemzően mindent elfelejtős korban élünk, legyen szó szülinapról, kölcsönkért DVD-ről vagy fogorvoshoz időpontról. Ráadásul, ha rájövünk, hogy elfelejtettük, akkor inkább csendben maradunk, mintha sosem lett volna. James azonban 49 évvel a kölcsönzés után nem lapított a fűben, hanem amint kiderült számára, hogy szándéka ellenére elcsórt egyetemistaként egy könyvet az egyetemi könyvtárból, rögtön úgy döntött, hogy visszaszolgáltatja jogos tulajdonosának.

A History of the Crusades című könyv mellé pedig egy olyan bocsánatkérő levelet írt, amit olvasva szem nem marad szárazon, hiszen mélységes bűntudat kínozta, amiért miatta nem tudták meg az egyetemisták fél évszázadon keresztül, hogy mi történt a keresztes hadjáratok ideje alatt. A könyvtár teljesen meghatódott a levelétől és hogy visszaadta a könyvet, úgyhogy el is engedte a késedelmi díjat, ami a ‘67-es szabályzat szerint napi 2 cent lett volna, azaz mostanra nagyjából 350 dollárt (kb. 100.000 forintot) kellett volna kifizetnie.

James levele így hangzott: “Kérem fogadják bocsánatkérésemet, amiért nélkülözniük kellett a mellékelt, History of the Crusades című könyvet. Akkor vettem ki a könyvtárból, amikor kezdtem az egyetemet és valahogy elkeveredett nálam.”

A háttérsztoriból kiderült, hogy James elsőéves egyetemista volt, mikor kikölcsönözte a könyvet, ám hamarosan távozott az egyetemről, hogy csatlakozzon a Tengerészgyalogsághoz. A kollégiumból a szülei házába küldték minden ott lévő cuccát- A szülők halála után pedig James minden ingósága az öccséhez került át, ezért történhetett meg az, hogy csak most fedezte fel a könyvet. A könyvtáros a visszatért könyvet így kommentálta: “Nagyon meglepődtünk, hogy egy könyv, aminek nincs semmiféle nyoma a mai modern rendszerben, visszatért hozzánk. Még az a régi olvasójegy van benne 1950-ből. Kedves gesztus, hogy visszaküldte nekünk, nem mindenki választaná ezt a megoldást ilyen hosszú idő után.”

Mondanunk sem kell, James mától az egyik hősünk.